Oh wat zou ik graag nog eens helemaal opnieuw verliefd willen worden…… Zonder rugzak, gewoon totaal naïef, onbezonnen en waarschijnlijk totaal niet realistisch.

Gelukkig heeft het hebben van een jarenlange duurzame relatie ook veel voordelen. Je weet wat je aan elkaar hebt en als je wat langer ‘in de wedstrijd’ zit, ook wanneer niet Helaas!

Want iedere partner voelt zich wel eens flink in de kou staan, alleen, juist op het moment dat je je partner zo nodig had.

Zo ook een koppel deze week. Ik deed een oefening met hen. Maar nee, zij weigerde op hem te rekenen, op hem te steunen. De teleurstelling uit het verleden was te groot, te pijnlijk. Zelfs toen hij zei: ik blijf, lief, ik blijf! Een ware Liefdesstrijd in mijn praktijk voltrok zich! Ze opende haar ogen en ik zag het verlangen. Toen ik zei: we leren van het verleden, maar we leven nu, sloot ze haar ogen opnieuw en heel voorzichtig bewoog ze naar haar lief. Geen onbezonnen overgave, maar voorzichtig en op haar hoede. Maar het is een begin. Voor hem om te blijven staan als het stormt in haar en voor haar om zichzelf langzaam weer te vertrouwen in de liefde.

Hoe mooi is het om samen te leren van het verleden, om onbewuste afwezigheid bewust te worden zodat bewuste aanwezigheid ontstaat? #dankbaar Niet makkelijk, wel mogelijk!