Team ontwikkeling

Als je denkt dat de teams die ik begeleid niet goed functioneren heb je het goed mis. Gister realiseerde ik me dat juist de teams die mij bellen om de samenwerking te verbeteren eigenlijk al heel goed functioneren. Zij hebben doorgaans, net als ik overigens, de lat heel hoog liggen. Ze willen er meer uit halen.

Samenwerken gaat namelijk niet alleen over “wie doet wat” en “wie is waar verantwoordelijk voor” maar met name over “Wie is wie, Waar ben ik van en Wie ben ik in dit team? Welke bagage heb ik in de reis door mijn leven meegenomen? En waar komt mijn collega vandaan? Als je wilt samenwerken op een ander niveau zul je verbinding moeten zoeken op een andere laag. En dat is wat ik tijdens mijn team trajecten met de deelnemers doe.

Dat begint bij jezelf, stilstaan en bewust worden van je eigen gedrag helpt je keuzes maken. Wat laat ik zoals het is en wat wil ik graag veranderen? Om jezelf beter te begrijpen en jezelf beter te kunnen aansturen is het belangrijk dat je je achtergrond kent. Ons zelfbeeld heeft alles te maken met de ervaringen die wij opgedaan hebben in ons gezin van herkomst. Als het ware gaat het erom dat je de puzzel van je eigen leven legt voordat je gaat puzzelen aan de team puzzel.

Ik begin vaak in een individueel gesprek met het maken van jouw genogram. Een genogram is als het ware wat een organogram is voor de organisatie. Wat heb je van je vader geleerd? Welke rol speelde jouw broers en zussen? Waar was jouw moeder goed in? Welke grote gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in je leven en hoe hebben zij invloed gehad op jouw ontwikkeling? In een of meer gesprekken ontstaat vaak bij alle deelnemers begrip voor hoe ze bepaalde gedragingen hebben aangeleerd. Hoe beter je jezelf begrijpt des te beter aanvaard je jezelf en dat is nodig in samenwerking met je collega’s.

Het delen van elkaars genogram op een door jouw geheel eigen manier is de start van het gemeenschappelijke deel van het traject. Er ontstaat herkenning en erkenning. Tijdens zo’n dag duurt de lunch altijd wat langer. De gesprekken vinden plaats op een ander niveau. Er is gewerkt aan ‘doorvragen’ en ongemerkt zijn de oordelen en veronderstellingen zijn in de bezemkast gezet.

Als je weet waar je vandaan komt, weet je ook waar je naartoe gaat. En zo start het tweede gedeelte van het traject; Waar ben je al goed in? Door wie laat je je inspireren? Hoe wil je je leiderschap inzetten? Als jouw visie verschilt met die van je collega’s wat moet er dan veranderen om aan hetzelfde doel te werken? Wat heb je je collega’s te bieden als het gaat om samenwerken? Het komt allemaal aan bod.

Afhankelijk van de leerdoelen van de organisatie ontwikkel ik het laatste deel van het traject. Vaak keren we dan terug naar de ‘tastbare’ doelstellingen van het team. En doordat het voor traject zo grondig is verlopen gaat dat doorgaans supersnel. Het team is op een andere laag beter op elkaar ingespeeld, de communicatie is opener, er is ruimte voor relativering en vaak is er een gezonde dosis zelfspot. En als ik dat signaleer is het voor mij een succesvol traject geweest. Zelf ben ik daarin het levende voorbeeld. Ik neem mijn kennis en ervaring als team coach/ trainer erg serieus en ik ontkom er niet aan om soms ‘uit te glijden’ tijdens zo’n traject. Dan helpt het als ik mezelf hierin niet zo serieus neem. Zelfspot werkt verbindend en relativerend. Er mogen fouten gemaakt worden en je mag aan jezelf twijfelen. Dat geeft de deelnemers de ruimte om te experimenteren en fouten te maken. Ik ga ze daarin voor.

Tot slot nemen we afscheid, het team gaat verder zonder mij. Een aantal maanden hebben we samengewerkt aan samenwerking. Ontwikkelen in je werk en werken aan je ontwikkeling. Loslaten is niet mijn sterkste kant, het is meer mijn hoofd dat zegt dat het afgerond is. In overleg met mijn opdrachtgever ontwikkelen we een creatieve middag om de samenwerking te bestendigen zodat ik vol vertrouwen het team loslaat. Voor mijn eigen administratie en leertraject schrijf ik een reflectie verslag en berg ik het dossier op. Klaar voor het volgende team. Wil je meer informatie of heb je vragen, bel me gerust.