Het afgelopen jaar begeleidde ik meer koppels in de liefde dan teams in bedrijven. Bedrijven hadden hun handen vol met alle Corona aanpassingen en medewerkers waren door thuiswerken bewuster van wat zich thuis afspeelde. Waar bij de één de tuin op de schop ging, lag bij de ander de relatie onder de loep.

Partners zaten op elkaars lip en wat al jaren schuurde in de relatie kwam onontkoombaar aan het licht! Ik merkte in die gesprekken meer zwaarte, relativeren bleek ineens topsport. Zelf ontdekte ik de kracht van een barbaarse grap of een puntige interventie! Hoe humor kan schuren en tegelijk de druk van de ketel haalt.

Humor tijdens (relatie) coaching; natuurlijk niet om te kwetsen, maar scherp genoeg, voorbij betutteling of politiek correct. Daar is naast liefdevolle betrokkenheid vooral moed voor nodig. Een meedogenloze grap vraagt om een open hart waardoor een andere ontwikkeling kan ontstaan. Soms zie ik een frons, vaak een voorzichtige lach van herkenning. Het signaal dat er meer bewegingsvrijheid ontstaat in de liefde.

Humor is zo nodig in de relatie! Misschien wel net zo belangrijk als sex…. Of nog beter; humor tijdens de sex! Wellicht is humor in de relatie wel gelijk aan het effect van glijmiddel tijdens de sex….! Het maakt het in ieder geval allemaal net iets soepeler 😉

Mensen kunnen in de war raken als ze een periode flink struggelen, vaak is dat juist het moment dat men het net even anders gaat doen. Soms bewust meestal onbewust.

Ik kan zelf van tijd tot tijd enorm struggelen, in mijn relatie en over mijn werk. Dan overweeg ik me om te scholen, maar de gedachte dat ik in een ander vak vast ook niet perfect ben, houdt me bij mijn pad! Een hele troost en het maakt mijn bestaan in de liefde en als professional een stuk lichter. Dan voel ik weer mijn eigen bewegingsvrijheid: het hoeft niet altijd perfect!

Het is een hele kunst jezelf niet te serieus te nemen en tegelijkertijd een absolute noodzaak de liefde extreem serieus te nemen.  

Het is een misverstand te denken dat iemand met een gezonde dosis humor en zelfspot niet serieus is. Humor vraagt zorgvuldigheid, een vlijmscherpe waarneming met een open hart, humor moet puntig zijn en juist daarom uiterst serieus genomen worden.