Deze week nam ik afscheid van een opdrachtgever. Nou denk je wellicht; wat is daar bijzonder aan? Maar voor mij was het echt heel bijzonder. Bijzonder omdat ik daar 10 jaar geleden als trainer en coach ben begonnen, gelijk met de start van mijn bedrijf.

Bijzonder omdat ik daar niet alleen leraar was maar ook leerling. Zo leerde ik daar over wat loyaliteit inhield. Dat dat verder reikt dan alleen maar een opdracht doen en een factuur versturen. Ik leerde over samenwerken in een team; wat maakt een succesvol team? Hoe bundelen de teamleden hun krachten en bewaken ze hun autonomie? Mooie ervaringen die ik nu weer doorgeef aan mijn deelnemers bij team ontwikkelingstrajecten. Ik leerde daar over feed back en over ‘stuwmeren’ (wanneer feed back niet uitgesproken wordt).

Ik realiseer me dat ik het afgelopen jaar heel vaak afscheid heb genomen. Afscheid van een opleiding, afscheid van vrienden, afscheid van dierbaren en deze week afscheid van een opdrachtgever. Wat ik de afgelopen tijd in ieder geval geleerd heb is dat je pas echt afscheid neemt met een compliment. Je staat stil bij wat je had, je eert wat er was. Juist dat uitspreken over en weer zorgt ervoor dat je met een volle rugzak verder kunt. Dat heb ik gedaan, ik heb mijn opdrachtgever bedankt voor het vertrouwen dat hij in mij had, dat ik mocht ontdekken en ontwikkelen. Dat we samen mochten groeien in proces en inhoud. En hij heeft mij bedankt voor mijn innovatieve aanpak, mijn onorthodoxe manier van trainen, mijn humor en mijn loyaliteit. Kortom; ik heb genoten, geleerd, gedeeld en gedaan.

De woorden van Wibbe Veenbaas echoën na; “Margriet, afscheid nemen is elkaar stevig vasthouden om elkaar vervolgens in liefde te laten gaan”.

Ik wens jullie een fijne zomer!