Vandaag is de verjaardag van mijn ex, niet zomaar een ex maar mijn allereerste ex en dus mijn eerste vriendje. En ja daar heb ik, trouw als ik ben, nog steeds contact mee. Af en toe een WAP-je, een kop koffie of een ander moment van treffen. Soms heel soms ga ik dan even terug in de tijd.; Ik ben weer 17, onder de indruk van zijn grapjes en vlotte tong, wachtend op een kus, verdoofd om ook maar een stap te zetten……

Gelukkig duurt dat altijd maar kort. We zijn inmiddels bijna 30 jaar en meerdere exen verder. Ik heb me in de liefde rijkelijk mogen ontwikkelen. Maar zoals met iedere ervaring blijf je ook in de liefde stapelen. Een nieuwe ervaring wordt altijd gebouwd op een eerdere. Een reactie is vaak het gevolg van een eerdere actie.

Hoewel we vaak afgeven op onze ex, (het is niet voor niets een ex geworden) is het ook belangrijk om hem of haar te eren. We hebben er vaak veel van geleerd. Zo leerde ik van een van mijn exen over autonomie in de relatie. Verbonden zijn en toch autonoom. Iets wat ik totaal niet begreep omdat ik dacht dat een relatie voornamelijk symbiotisch was. En van een andere ex leerde ik het verschil tussen vasthouden en ketenen. Ja, op het gebied van verbinden en loslaten ben ik heel vaak uitgegleden op mijn pad. En hoewel dat nooit makkelijke momenten waren, waren ze voor mij erg leerzaam. Daar kan ik ze nu dankbaar voor zijn. Het eren van je ex is, juist als er kinderen zijn, erg belangrijk. Voor hen is een scheiding vaak onbegrijpelijk en dat ouders mekaar dan de tent uit vechten is voor kinderen onverteerbaar. Daar gaat vaak tijd overheen. Maar voor kinderen geeft het veel rust wanneer je de goede kanten van je ex, hun vader of moeder, kunt benoemen. Tijdens coaching schenk ik daar vaak aandacht aan.

Door het eren van je ex geef je hem of haar een plek in jouw verleden. Je staat stil bij het goede dat jullie samen hadden en ook de mindere momenten hebben jou wat gebracht. Dat geeft rust om verder te gaan, je verder te ontwikkelen en verbinden. Dat ik nu al ruim 20 jaar samen met Jeroen leef heb ik mede te danken aan datgene wat ik van mijn exen geleerd heb. Dus de volgende keer dat ik op vakantie een mooie kerk bezoek in een zuidelijke stad, brand ik niet alleen een kaarsje voor alle overledenen, maar ook een kaarsje voor al mijn exen. En binnenkort drink ik weer gezellig een kop koffie met hem, kijk m nog eens diep in de ogen, dankbaar voor hetgeen hij mij geleerd heeft en verwonder ik me over onze beider ontwikkeling in de liefde (in de hoop dat hij ook wat van mij geleerd heeft :-).