“Ik begrijp niet wat ik nog meer moet doen zodat mijn team proactiever wordt! Ik heb echt alles uit de kast gehaald”. Zo startte mijn cliënt een aantal maanden geleden haar coachingstraject. Gedurende het traject groeide het bewustzijn van mijn cliënt op de dynamiek van het team. Maar de echte doorbraak kwam bij een organisatie opstelling.

In alle rust koos mijn cliënt iemand uit die haar mocht representeren. Een adequate dame ging in het midden van de ruimte staan. Daarna werd iemand uitgezocht die het team representeerde. Ook de andere stakeholders kregen een plek in de ruimte; de administratie, de directie, de aandeelhouders en de klanten.

Te midden van al deze mensen bleef het team passief staan. De manager wist het niet meer; welke beweging moest zij maken? Het team wilde inderdaad niet verder; schouders naar beneden, zwaar geduldig wachtend op een sein van de manager.

Maar dat was niet wat mijn cliënt wilde. Zij wilde dat haar team proactief meedacht over de ontwikkelingen binnen het bedrijf., oplossingen aandragen, grenzen verleggen en initiatief tonen. Maar dit team leek wel ‘moe’ van alle ontwikkelingen. Er was geen ruimte om een stap voorwaarts te zetten. Toen ik mijn cliënt vroeg of zij dit herkende, antwoordde zij; “het team heeft veel meegemaakt; vertrek van medewerker, reorganisatie, ontslag, onderbezetting. Maar ik wil niet steeds terugkijken in het verleden, ik wil me richten op de toekomst. Daar ligt mijn focus.”

Ik vroeg mijn cliënt iemand neer te zetten voor alle medewerkers die zijn vertrokken en iemand voor de reorganisatie. Op dat moment kwam het team tot leven. De verbinding met het verleden was direct aanwezig. Ik vroeg het team deze mensen te eren; “mede dankzij hun kunnen zij verder met hun werk”. Mijn cliënt leek verbaast toen ik ook haar vroeg haar waardering uit te spreken voor ‘het verleden’. Terwijl zij dat deed richtte het team zich op. Er ontstond een nieuwe verbinding tussen het team en de manager.

Na deze opstelling wist mijn cliënt dat het team het nodig had om stil te staan bij het verleden, de vertrokken medewerkers en de ontwikkelingen. Er ontstond een voorwaartse beweging. Het team had zin in de nieuwe ontwikkelingen, dacht mee over oplossingen en was niet langer bang een stap te maken.