Mediation is een veelgehoorde en inmiddels bekende term, maar wat houdt het precies in?
Mediation is een vorm van bemiddeling door een onafhankelijke, onpartijdige en neutrale derde bij een (potentieel) conflict.
Het doel is dat het conflict wordt opgelost en/of de communicatie verbetert zodat jullie het conflict zelf kunnen oplossen. Tijdens een mediation wordt gekeken naar de belangen van beide (of meer) deelnemers:
Waar gaat het ze nu echt om? Wat beweegt hen? Wat is de vraag achter de vraag?
Redenen om voor mediation:
Werkwijze
Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek met jullie beide krijgen jullie antwoord op alle vragen. Wanneer jullie besluiten jullie probleem op te lossen door middel van mediation maken we concrete afspraken over de spelregels voor het mediation traject. Hieronder vallen de eerder genoemde uitgangspunten als; vrijwilligheid, geheimhouding en verdeling van de kosten. De afspraken leggen we vast in een mediationovereenkomst. Daarna starten we met de gesprekken. In overleg met jullie maken we afspraken over de duur en de frequentie. Mijn uitgangspunt is om binnen enkele weken een voor alle partijen bevredigend resultaat te komen. Of daar in ieder geval meer zicht op te hebben. Zodra jullie een oplossing hebben gevonden leggen we deze vast in een vaststellingsovereenkomst. Met de ondertekening ervan verklaren jullie dat jullie je houden aan dat wat jullie overeen zijn gekomen. Afhankelijk van de inhoud van de vaststellingsovereenkomst wordt deze door een jurist gemaakt. Daarmee is ook de mediation afgerond.
Resultaten bij mediation:
In het najaar van 2015 zal ik mij laten registreren bij de MFN en gelden de MFN voorwaarden op iedere mediation.